VVD-fractie in Oostzaan geeft antwoord op vragen over bestuurlijke toekomst tijdens event

Zo’n vijftig inwoners zijn op de uitnodiging afgekomen voor uitleg over alles wat met de aanstaande fusie te maken heeft. Want het geld raakt op in Oostzaan en er moet iets gebeuren om te voorkomen dat de gemeente omvalt. Een groot deel van de inwoners vindt bovendien dat zij te weinig worden meegenomen in het politieke proces; 1.200 ’bezorgde Oostzaners’ leverden in april een petitie in waarin ze meer inspraak en openheid eisen over de fusieplannen.

’Hoeveel tijd is er nog voordat de gemeente straks failliet is?’ Oostzaners krijgen fusiecursus van de VVD

Noordhollands Dagblad, Daan Keijzer, gisteren 4 juni 2024.

Waarom raakt de spaarpot van Oostzaan zo snel leeg? Hoeveel tijd is er voordat de gemeente bankroet is? En hoe groot is de kans dat een groen-landelijke fusiegemeente slaagt? Inwoners die het ingewikkelde fusieproces beter hopen te begrijpen, kieperen op maandagavond 3 juni 2024 een stortvloed aan vragen over onze VVD-fractie.


Ambtelijke of bestuurlijke samenwerking, raadswerkgroepen, stoplichtmodellen en fusievarianten. De toekomst van Oostzaan wordt vaak verpakt in moeilijke woorden en is niet makkelijk te volgen voor veel inwoners. Speciaal voor hen is er op maandag een informatieavond, op touw gezet door Harold en Owen, fractieassistenten van onze VVD

„Ik heb meegedaan aan de enquête, het gemeentelijke spel en ben ook bij de vorige raadsvergadering geweest”, somt Elly Brandt haar participatie tot nu toe op. „Maar ik snap niet waarom een fusie met Zaanstad of Amsterdam een optie blijft, terwijl veel Oostzaners keer op keer aangeven dat absoluut niet te willen. Met die gemeenten samengaan is een overname. Dan ben je dit dorp kwijt.”

Tekenend voor de onvrede is de mening van een andere aanwezige, die zich hardop afvraagt hoe het kan dat politici menen al jaren met de toekomst van Oostzaan bezig te zijn, terwijl hij er zelf pas vorig jaar voor het eerst over hoorde: „Waarom worden wij zo slecht geïnformeerd?”

Met de vragenronde probeerde de VVD zoveel mogelijk feiten op tafel te leggen. Of in woorden van fractieassistent Harold van de Kamp: „Om jullie te vertellen wat er nu eigenlijk in godsnaam gebeurt in het gemeentehuis.” Over de rollen van de burgemeester en het raadslid, bijvoorbeeld. En over de manier waarop de keuzes rond fuseren of zelfstandig blijven tot nu toe zijn onderzocht, en alles wat de inwoners verder willen weten. Antwoorden in jip-en-janneketaal, zonder politieke kleur te bekennen. Tenminste, dat was de bedoeling. In de praktijk verslikken de VVD’ers zich regelmatig in dure termen of hun eigen voorkeuren.

Eerst maar eens over de noodzaak van de fusie. ’Waarom loopt de samenwerking tussen Oostzaan en Wormerland niet meer goed?’ En: ’Hoe kan het dat het gat in de begroting zo snel groeit?’ Raadslid René Blokzijl legt uit dat het tekort aan ambtenaren wordt opgelost met de inhuur van personeel. „Arbeidskrachten die vier keer zo duur zijn. Daardoor geeft de gemeente meer geld uit dan er binnenkomt. Als dat zo doorgaat, komt er een moment dat de provincie ingrijpt en de regie over onze financiën overneemt: artikel 12.”

Wethouder Rosemarijn Dral doet er een schepje bovenop. „Hoe graag we ook zelfstandig willen blijven - dat zeg ik als geboren en getogen Oostzaanse - we moeten eerlijk zijn: onze dienstverlening is in gevaar. Ik schaam mij om te zeggen dat we een halfjaar geen enkele ambtenaar op de afdeling ruimtelijke ordening hebben gehad. Het werk lag gewoon stil, dat kan niet.”

Vragen uit de zaal over hoeveel tijd de gemeente heeft voordat zij kopje onder gaat, leveren geen concreet antwoord op. De repliek van fractievoorzitter Bart Baaten - ’er loopt geen stopwatch maar we hebben zeker haast’ - wordt met gemor ontvangen.

En wat is nu de beste uitweg voor Oostzaan? Zaanstad of Amsterdam, of juist met de kleine buren die dezelfde problemen kennen, zoals Wormerland en Landsmeer. De VVD-raadsleden leggen uit dat het wat betreft geldzaken en schaalvoordelen aantrekkelijk is om samen te gaan met de grote steden, maar wat betreft het behoud van een dorps karakter en korte lijnen tussen inwoners en gemeente de ’groen-landelijke’ variant beter is. Dat de partij groot voorstander is van die laatste optie wordt vaak benadrukt. „Het is haalbaar, maar in zekere zin ook een gok”, erkende Baaten. „Want niemand weet hoe lang zo’n constructie standhoudt en we zijn afhankelijk van de andere gemeenten. ’It takes three to tango’.”

De informatieavond werd in het leven geroepen omdat veel inwoners vinden dat ze te weinig in het proces worden betrokken.

© Foto’s Pascal Fielmich