Blijft Oostzaan een zelfstandige gemeente?

De gemeenteraad sprak hier afgelopen donderdag over. Zelfstandigheid van Oostzaan is een belangrijk onderdeel van de Oostzaanse identiteit. Een Oostzaan waarbij inwoners dichtbij het bestuur staan en daarmee invloed kunnen uitoefenen op hun leefomgeving. Een Oostzaan dat de dienstverlening voor de inwoners en ondernemers op orde heeft. En een Oostzaan dat in de regio een rol speelt en kansen weet te benutten.

In 2021 werd echter al duidelijk dat de zelfstandigheid van Oostzaan geen vanzelfsprekendheid meer was. De barsten die we toen zagen ontstaan in de bestuurskracht zijn in de jaren erna groter geworden. De Oostzaanse VVD heeft echter al eerder aangegeven: Een fusie met een van de grote buren is geen fusie maar een overname. Daarom willen we onderzoeken hoe we kunnen samenwerken met zowel Landsmeer als Wormerland. 

De recente bereidheid van Landsmeer en Wormerland om samenwerking te bespreken zien we als een kans die we moeten benutten. Als VVD Oostzaan voelen we ons verplicht deze historische kans te grijpen om onze gemeenschap te versterken. Dat zijn we verplicht aan onszelf en aan onze inwoners en ondernemers.


Tijdens de commissievergadering van 30 november heeft Bart Baaten (fractievoorzitter VVD) namens de Oostzaanse VVD een verklaring voorgelezen die is opgesteld door politieke partijen uit Oostzaan, Wormerland en Landsmeer.

Zie bijgevoegde bijlagen:

Verklaring VVD Oostzaan 
Bijdrage Bart Baaten commissievergadering 30 november 2023