Samengaan met Amsterdam?

Oostzaan als nieuwe wijk van Amsterdam-Noord? Wat betreft de Oostzaanse VVD is dat geen goed plan. Maar er moet wel wat gebeuren om de situatie op lange termijn houdbaar te houden.

Als het onderzoek dat in opdracht van de gemeenteraad is uitgevoerd iets duidelijk heeft gemaakt, dan is het wel dat er geen ideale oplossing bestaat. Zowel grote als kleine gemeenten kampen met personeelstekorten en financiële uitdagingen. Maar bij gemeenten die té klein zijn, zijn die problemen wel groter. 

Schaalvergroting is dus het toverwoord, maar wat lever je daarvoor in? In de scenario's die zijn uitgewerkt waarbij Oostzaan fuseert met Zaanstad of Amsterdam is dat heel duidelijk: de lokale identiteit. Door de grotere schaal kunnen veel taken beter worden uitgevoerd dan nu, maar hoe ze worden uitgevoerd, dat wordt niet meer bepaald in Oostzaan, maar in Amsterdam of Zaandam. Onze invloed op onze eigen leefomgeving verdwijnt grotendeels.

De alternatieven - doorgaan op de huidige weg samen met Wormerland in OVER (de gemeenschappelijke ambtelijke organisatie) of een fusie met alleen Landsmeer - blijken ook niet haalbaar. 

Gaan we dan de voor minst slechte optie van de vier? Nee. Dit onderzoek heeft ons geholpen om meer duidelijkheid te geven, maar we laten ons niet beperken tot de vier opties die onderzocht zijn. 

De Oostzaanse VVD is daarom voorstander van een onderzoek naar een hernieuwde samenwerking tussen de groenlandelijke gemeenten Wormerland, Oostzaan, Landsmeer en (mogelijk) Waterland. Een uitbreiding van OVER ligt hierbij voor de hand. Wij geloven erin dat op die manier de schaalgrootte bereikt kan worden die we nodig hebben voor een solide en wendbare organisatie, om mee te kunnen blijven spreken in de regio en onze inwoners het voorzieningenniveau te kunnen bieden waar ze recht op hebben.